Star Wars-panel

May the Fourth be with you! Denna Star Wars-dag presenterar vi vår Star Wars-panel. Vi har samlat ett gäng häftiga nördkvinnor som kommer att diskutera vad som egentligen hände för länge sedan i den där galaxen långt, långt borta, och vad det egentligen innebär för oss i den här galaxen, just nu. Vad kan vi säga om porträtteringen av de olika kvinnliga huvudpersonerna i filmerna? Ligger det någonting i teorierna om att Padmé Amidala är en sith? Och hur kan vi bäst hylla space mom Carrie Fishers minne?

Här kan du läsa om de som medverkar i panelen!

Gabrielle de Bourg

 

IMG_0310

Gabrielle de Bourg arbetar med film och har tidigare studerat filmvetenskap och fokuserar ofta på produktionsprocessen i filmer. Hennes filmintresse började när hon som barn såg The Empire Strikes Back vilket fick henne att vilja förstå magin bakom. Vill du någonsin veta att en av asteroiderna var en potatis är hon en person som kan berätta det.

Hon är annars ordförande i föreningen QueerNördarna, en spelförening med syfte att ge HBTQ+ en plats i spelvärlden. Där återfinns hon som bordsrollspelare spelledandes Call of Cthulhu eller Ur Varselklotet på deras Queer & Nerdy-träffar eller planerar deras konvent QueerCon som hålls på Stockholm Pride.

Mycket av hennes verksamhet och förhoppning är att skapa en mer jämlik och jämställd nördvärld – som nörd accepterar du alla fandoms runtomkring dig, på samma sätt ska man acceptera och lyssna på alla – oavsett könsidentitet, läggning eller ursprung!

Linnéa Saraanen

LinneaSaaranen

Linnéa Saaranen studerar master i filmvetenskap vid Göteborgs universitet och fokuserar framför allt på feministiska studier av filmmediet. Huvudfokusen ligger ofta på skräckfilm och science fiction-genrerna och hon har bland annat undersökt hur kvinnokroppen porträtteras som orsaken till ondskan i skräckfilm och skrivit en feministisk studie av de kvinnliga karaktärerna i Star Wars tre generationer. Nu under våren skriver hon även sin masteruppsats i vilken hon studerar hur skapade kvinnor porträtteras i posthumanistiskt präglade filmer.

Läs fler av hennes text på hennes hemsida: linneasaaranen.se

Julia Skott

JuliaSkott

Julia Skott journalist, författare och debattör som skriver om TV och film på TVdags och gör poddarna Rätt avigt och Skott från höften. Hon har journalistutbildning från JMK och en filosofie magister i filmvetenskap som ser väldigt fin ut i en bokhylla. Specialområdet är romantiska komedier.

På MultiCon föreläser hon även om nördigt pyssel. Hennes keramik, bland annat tentakelmuggar, finns att köpa på keramik semicoolceramics.com – och att se på @semicoolceramics på instagram.

Spara

Spara